Znalosti pomáhají v boji se skladištními škůdci

Letošní sklizeň obilí se nesla ve znamení častých dešťových srážek, které budou mít vliv také na vlhkost sklizeného zrna. To sebou může přinést nemalé problémy pro řadu farmářů a skladníků, kteří se starají o kvalitu zrna ve skladech.

O rizicích při skladování obilí píše spolu s dalšími autory Ing. Radek Aulický, Ph.D., z Výzkumného ústav rostlinné výroby, v. v. i., v Úrodě č. 9/2021. Připomíná, že častým problémem při naskladnění vlhčího zrna bývá zvýšený výskyt skladištních škůdců, který může bez adekvátní reakce farmáře/skladníka, přerůst do kalamitního přemnožení. V praxi se s těmito kalamitními výskyty skladištních škůdců nezřídka setkáváme a jejich dopady posléze pociťují farmáři déle než jednu skladovací sezónu. Přestože po takové kritické sezóně se řada farmářů odhodlá k razantnějším zásahům v jejich skladech, tak nezkušenosti společně s vysokými populacemi skladištních škůdců i v období prázdného skladu jsou příčinou někdy až marného boje.

Z těchto důvodů se kalamitní výskyty škůdců odrazí i do dvou nebo více sezón, než se je podaří opět dostat pod kontrolu. Tyto problémy nastávají vždy, když dojde k nějaké změně u farmáře v jeho systému skladování. Může to být například naskladnění vlhčího zrna, kdy není k dispozici sušárna nebo naopak se zvýší objem sklizeného obilí a část se uskladní v nevhodných podmínkách byť jen dočasně. Všechny tyto změny proti zaběhnutým standardům mají neblahé dopady, pokud na ně farmář není připraven.

Po naskladnění obilí do sila nebo podlahového skladu práce farmáře nekončí. Naopak je důležité v prvních dnech naskladnění se okamžitě zaměřit na zavedení monitorovacího systému teploty, vlhkosti a skladištních škůdců. Bohužel toto bývá často na farmách zanedbáváno. Jedním z důvodů je nedostatek pracovních sil, které jsou v té době zaměřeny stále na žně a další následující polní operace a sklady patří mezi okrajovou záležitost. Přesto je tato doba velmi důležitá a rozhoduje o tom, zda se farmář bude potýkat s kalamitním výskytem škůdců nebo bude relativně bez škůdců.

Důležitými faktory pro vývoj škůdců je teplota a vlhkost (relativní vzdušná vlhkost a vlhkost zrna). Oba tyto faktory jdou často ruku v ruce, a pokud dosahují optimální úrovně pro skladištní škůdce, tak jim umožňují rychlé rozšíření a množení v nově naskladněném obilí. Bohužel po sklizni často bývá teplota obilí vysoká a je obtížné ji snížit, avšak s vlhkostí lze pracovat, zejména co se týká vlhkosti zrna.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *