Zlepšení vzcházivosti a výnosů řepky

Řepka olejka je po pšenici druhou nejrozšířenější plodinou v České republice. Pěstitelům se ale stále nedaří podstatně zvyšovat výnosy. V předchozích letech s teplými zimami se u nás výnosy řepky pohybovaly kolem tří a půl tuny, ale v sezóně 2016/2017 s normálním průběhem zimy dosáhl průměrný výnos řepky v ČR jen zhruba tři tuny na hektar. Naštěstí se jednalo jen o jeden horší ročník v řadě. Poslední sklizeň zase přinesla vysoké výnosy řepky.

Základním předpokladem, jak zvýšit výnosy řepky, je vysévání vysoce kvalitního osiva, které vzejde i za stresových podmínek. Rychlé a vyrovnané vzcházení a dosažení optimální hustoty porostu silných rostlin je základním předpokladem pro dobré přezimování a dosažení vysokého výnosu.

Dobrou službu při vzcházení rostlin mohou udělat růstové stimulátory, které podporují růst a zlepšují zdravotní stav rostlin. Pokud řepka vzchází za sucha, vyplatí se používat látky poutající vodu.

S výše uvedenými variantami ošetření osiva řepky se uskutečnily polní pokusy. V laboratorních pokusech se porovnávaly varianty 1, 3, 4 a 6. V laboratorních podmínkách byla nejprve stanovena energie klíčení (po čtyřech dnech) a klíčivost osiva řepky (po sedmi dnech). Pokusy probíhaly ve čtyřech opakováních na navlhčeném filtračním papíru při teplotě 20 °C.

Souběžně byla stanovena v křemičitém písku po sedmi dnech energie vzcházení (rychlost) a po čtrnácti dnech laboratorní vzcházivost, a to:

  • při ideální vlhkosti 60 % zavlažení lůžka,
  • při nadbytku vláhy (100 % zavlažení),
  • při nedostatku vláhy (40 % zavlažení).

Pokusy probíhaly ve čtyřech opakováních při teplotě 15 °C.

 

Výzkum byl podporován projektem TAČR TG03010020 Využití stresových testů a stimulace osiva máku jarního a řepky ozimé pro výrazné zlepšení kvality osiva a kompletnosti porostu.

 

Ing. Hana Honsová, Ph.D.

Ing. David Bečka, Ph.D.

Ing. Pavel Cihlář, Ph.D.

Prof. Ing. Jan Vašák, CSc.

Česká zemědělská univerzita v Praze

 

Více si můžete přečíst ve Farmáři č. 3/2019.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *