Vliv agrochemických vlastností půd na výnos ozimé řepky

Agrochemické vlastnosti půd, zejména zásoba přístupných živin (P, K, Mg, Ca) a výměnná půdní reakce (pH půdy), patří k významným faktorům ovlivňujícím výnosy plodin, kvalitu zemědělské produkce, půdní vlastnosti a mnohé další. Variabilita agrochemických půdních vlastností na jednotlivých půdních blocích je jedním ze základních faktorů určujících hraniční podmínky pro pěstování polních plodin a zásadně modifikuje i výši rizik spojených s negativním působením agrotechnických opatření na půdu. V časopise Úroda se tomuto tématu věnuje kolektiv autorů z České zemědělské univerzity v Praze.

V provozních podmínkách tito odborníci hodnotili agrochemické vlastnosti půd (obsah přístupných živin, pH půdy) a jejich vliv na výnos ozimé řepky. Výsledky bylo potvrzeno, že větší vliv agrochemických vlastností půd na výnos ozimé řepky se projevil v méně příznivých ročnících v porovnání s ročníky příznivými. Při vhodných podmínkách pěstování byly vysoké výnosy i na pozemcích plošně nevyrovnaných. Vyšších výnosů však bylo dosaženo na půdních blocích s dobrými agrochemickými vlastnostmi oproti půdním blokům s nízkým zastoupením některé z přístupných živin. Zásoba přístupných živin (P, K, Mg, Ca) na vysoké až velmi vysoké úrovni se jeví jako neefektivní s minimálním vlivem na výnos. Největší vliv na výnos má plošná nevyrovnanost obsahu fosforu v půdě a hodnota pH. Narůstající hodnota penetračního odporu negativně ovlivňuje výnos řepky.*

Více informací se dočtete v článku Ing. Davida Šilera a kolektivu z České zemědělské univerzity v Praze v srpnovém vydání časopisu Úroda (8/2020).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *