Archiv pro štítek: půda

Filtr

Vliv pH na funkci půdy – živí nás kolabující tlouštík, nebo zdravý atlet?

Optimální pH je v půdě, stejně jako u člověka, jedním z hlavních faktorů, které určují její zdraví a vitalitu! Příklad může být člověk s cukrovkou. Při zvýšení obsahu cukru v krvi se sníží pH v těle, což naruší ostatní chemické procesy a z toho vychází další negativní následky: žízeň, odvodnění,...

Kategorie: Komerční prezentace, Půda, Výživa rostlin

Příprava a zpracování půdy s důrazem na protierozní opatření

V zemědělské praxi se uplatňují při zpracování půdy a zakládání porostů hlavních polních plodin takové agrotechnické zásahy a postupy, které jsou charakteristické zejména redukcí hloubky a intenzity zpracování půdy, ve spojování pracovních operací včetně setí, ponecháním zbytků rostlin na povrchu nebo ve svrchní vrstvě půdy, či zakládáním meziplodin po sklizni...

Kategorie: Půda

Zacíleno na půdní organickou hmotu

Jubilejní 25. konference Racionální použití hnojiv se v letošním roce zaměřila na půdní organickou hmotu jako jeden ze základních prvků tvořící půdní úrodnost. Pro zachování půdní úrodnosti mají nezastupitelnou úlohu statková a organická hnojiva. Je ale důležité si uvědomit, že různá statková a organická hnojiva mají různou hodnotu a stále...

Kategorie: Půda, Výživa rostlin

Vrací život do půdy

Společnost PRP Technologies se před dvěma lety spojila s firmou Olmix a dnes je v tuzemsku známa pod názvem Olmix Group Česká republika & Slovensko. Společnost Olmix Group je jedním ze zásadních zpracovatelů mořských řas ve Francii – řasy používají pro ošetření rostlin, jako krmné a potravinové doplňky a čtvrtým...

Kategorie: Půda

Pohled odborníka v širších souvislostech

Jaké bychom potřebovali odrůdy řepky? Takové, které dosahují vysokých výnosů semen i oleje, ale zároveň s pozitivním vlivem na kvalitu půdy, odolné k chorobám a poléhání, bez velkých nároků na pesticidy, nejlépe s možností výsevu na počátku září a rychlým podzimním startem. Tak to alespoň vidí odborník z Výzkumného ústavu...

Kategorie: Ochrana rostlin, Olejniny, Půda

Půda

V Německu chtějí více chránit klima

V Německu se za předsednictví kancléřky Angely Merkelové poprvé sešel klimatický kabinet. Zabýval se tím, jak může tamní zemědělství, potravinářství a lesnictví přispět k ochraně klimatu. Ministryně pro výživu a zemědělství Julie Klöcknerová při té příležitosti představila desetibodový program, který by to měl umožnit. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové...

Kategorie: Půda

Eroze zpracováním půdy – nový pohled na erozní problematiku

Půda je jedním z nejdůležitějších přírodních zdrojů na Zemi. V minulosti se úspěch jednotlivých národů a kultur velmi často měřil schopností zajištění dostatku potravin pro své obyvatelstvo. Bez dostatečné plochy kvalitní zemědělské půdy toto nebylo v zásadě možné. Obecnou vlastností půdy je její pomalá obnovitelnost. Poškození půdního prostředí různými vlivy...

Kategorie: Půda

Nové pěstitelské postupy ve zpracování a hnojení půdy pro kukuřici

Pro efektivní produkci kukuřice je podle nejnovějších poznatků nezbytné zajistit hluboké nebo lokální půdoochranné zpracování půdy s optimalizovaným hnojením. Orba, mělké kypření a plošné hnojení není zejména v aridních oblastech efektivní. Zvýšení tolerance kukuřice vůči suchu a stabilizaci produkce lze kromě výběru vhodných odrůd provést inovací technologie zpracování a hnojení...

Kategorie: Kukuřice

Retrospektivní monitoring změn vybraných půdních vlastností

V roce 2016 byl Ministerstvem zemědělství zadán dvouletý funkční úkol zabývající se popisem změn vlastností zemědělských půd. Cílem hodnocení bylo zajištění podkladů pro strategické dokumenty státní správy směřující k optimalizaci produkčních a mimoprodukčních funkcí orné půdy opírající se o zjištěné trendy. Půdní vlastnosti nejsou neměnné a každý rok reagují na...

Kategorie: Půda