Archiv pro štítek: pšenice

Filtr

Poškození porostů hrbáčem osenním

Rostlinolékařský portál Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského informuje o poškození porostů larvami hrbáče osenního. Uvádí, že po novém roce byly v okrese Brno-venkov zaznamenány mizející porosty pšenice. Po bližším zkoumání byly za původce poškození označeny právě larvy hrbáče osenního. Silné poškození se objevilo na ploše asi 20 ha. Výskyt...

Kategorie: Obiloviny, Ochrana rostlin

Hodnocení odolnosti ozimých a jarních odrůd pšenice ke rzím v roce 2020

Každoročně je v polních infekčních pokusech Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., (VÚRV) hodnocena odolnost odrůd pšenice ke rzi plevové, rzi pšeničné a rzi travní. Tyto patogeny dlouhodobě způsobují na pšenici významné hospodářské ztráty. Každoroční opakování polních infekčních testů ukazuje nejen úroveň rezistence do sortimentu nově zařazovaných materiálů, ale...

Kategorie: Ochrana rostlin

Virulence snětí mazlavých a odolnost pšenice

Sněti mazlavé jsou skupinou houbových patogenů, jejichž výskyt významně kontroluje dostupnost moření. V ČR napadají pšenici tři zástupci snětí mazlavých, mazlavá sněť pšeničná Tilletia caries (syn. T. tritici), mazlavá sněť hladká T. laevis (syn. T. foetida), původci mazlavé snětivosti pšenice, a sněť zakrslá T. controversa, původce zakrslé snětivosti pšenice a...

Kategorie: Ochrana rostlin

Zimovzdornost současného sortimentu odrůd ozimé pšenice

Odolnost ozimé pšenice k zimním stresům a její důležitá složka – mrazuvzdornost – jsou ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby, v. v. i., v Praze-Ruzyni (VÚRV) pravidelně hodnoceny u souboru odrůd a novošlechtění. Rozlišení zimovzdornosti odrůd provádí tamní odborníci pomocí provokačních testů v přirozených podmínkách, v bedýnkách umístěných v různé výšce...

Kategorie: Obiloviny

Stará přátelství nikdy nerezaví

Trochu tajemný titulek tohoto příspěvku neskrývá nic jiného než dlouholetou úspěšnou spolupráci firmy RWA a šlechtitelské firmy SECOBRA, která v posledních letech akceleruje, a díky tomu můžeme všem pěstitelům ozimé pšenice nabídnout opravdu špičkové materiály, z nichž vám touto cestou představíme hezky podle abecedního pořádku první dva.

Kategorie: Komerční prezentace, Obilniny, Odrůdy

Kvalita potravinářské pšenice a mlýnsko-pekárenských výrobků

Jakost potravinářské pšenice ovlivňuje řada faktorů, které se uvádí zpravidla v pořadí odrůda, ročník, režim a lokalita pěstování, způsob sklizně a posklizňového ošetření, doba a podmínky skladování a jiné. Stupeň ovlivnění těchto faktorů v prvovýrobě je různý, a tím se vysvětlují rozdíly v kvalitativních znacích pšenice v jednotlivých ročnících sklizně....

Kategorie: Obiloviny

Ekologické zemědělství v Rakousku

V roce 2018 bylo v rakouské databázi INVEKOS evidující všechny podniky, které získávají podpory, celkem 23 477 podniků v režimu ekologického zemědělství. Obhospodařovaly 637 805 ha zemědělské půdy. Podíl těchto podniků na celkovém počtu v databázi tak vzrostl na 21,3 %.

Kategorie: Obiloviny

Jak se dříve pěstovala a využívala pšenice

Obilniny náleží mezi nejvýznamnější pěstované zemědělské plodiny. Jejich pěstování má velmi bohatou tradici. V českých zemích mezi nejdůležitější patřily odedávna žito, pšenice, ječmen a oves. Menší význam, a to pouze v některých regionech, mělo proso, bér, pohanka nebo například kukuřice. Využívaly se nejen pro lidskou výživu, ale též pro hospodářská...

Kategorie: Obiloviny