Archiv pro štítek: pšenice

Filtr

Kvalita potravinářské pšenice a mlýnsko-pekárenských výrobků

Jakost potravinářské pšenice ovlivňuje řada faktorů, které se uvádí zpravidla v pořadí odrůda, ročník, režim a lokalita pěstování, způsob sklizně a posklizňového ošetření, doba a podmínky skladování a jiné. Stupeň ovlivnění těchto faktorů v prvovýrobě je různý, a tím se vysvětlují rozdíly v kvalitativních znacích pšenice v jednotlivých ročnících sklizně....

Kategorie: Obiloviny

Ekologické zemědělství v Rakousku

V roce 2018 bylo v rakouské databázi INVEKOS evidující všechny podniky, které získávají podpory, celkem 23 477 podniků v režimu ekologického zemědělství. Obhospodařovaly 637 805 ha zemědělské půdy. Podíl těchto podniků na celkovém počtu v databázi tak vzrostl na 21,3 %.

Kategorie: Obiloviny

Jak se dříve pěstovala a využívala pšenice

Obilniny náleží mezi nejvýznamnější pěstované zemědělské plodiny. Jejich pěstování má velmi bohatou tradici. V českých zemích mezi nejdůležitější patřily odedávna žito, pšenice, ječmen a oves. Menší význam, a to pouze v některých regionech, mělo proso, bér, pohanka nebo například kukuřice. Využívaly se nejen pro lidskou výživu, ale též pro hospodářská...

Kategorie: Obiloviny

Proti virózám odrůdovou odolností

Virové choroby obilnin mohou způsobovat značné výnosové ztráty, v krajních případech jsou příčinou zaorání porostů. Zajímavou skutečností je, že se vlivem změny klimatu posouvají také do méně typických vyšších poloh nad 500 metrů nad mořem. V České republice patří mezi nejvýznamnější původce virus zakrslosti pšenice (WDV – Wheat dwarf virus)...

Kategorie: Ochrana rostlin

Výzkum pomůže obohatit pšenici o vzácné geny jejích divokých příbuzných

Vyšlechtit kvalitnější a odolnější odrůdy pšenice bude v budoucnu snazší díky výzkumu jejích planých předchůdců v olomoucké laboratoři Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR (ÚEB AV ČR), která je součástí Centra regionu Haná pro zemědělský a biotechnologický výzkum (CRH). Po dvou letech se tam podařilo sestavit mapu genomu příbuzného dnešní...

Kategorie: Obiloviny

Moderní odrůdy překonávají starší

Obsáhlý pokus s odrůdami ozimé pšenice, který proběhl v minulých letech, popsal, jakého pokroku šlechtění v posledních desetiletích dosáhlo. Výsledky projektu Briwecs ukázaly převahu moderních odrůd, která platí i za těžkých podmínek, při redukovaném využívání agrochemikálií nebo stresu ze sucha.

Kategorie: Obiloviny

V Německu velký propad u řepky

Podprůměrnou sklizeň obilovin a výrazný propad u řepky očekávají zemědělci v Německu. Mnoho podniků s živočišnou výrobou mělo také problémy se zajištěním zeleného krmení pro zvířata. Příčinou je sucho, které naše západní sousedy trápilo jak v loňském roce, tak letos. Výnosově je ale letošní rok lepší než loňský

Kategorie: Obiloviny, Olejniny

Moderní odrůdy pšenice vítězí

Skupina výzkumných organizací se podílela na obsáhlém pokusu s odrůdami ozimé pšenice, který ukázal, jakého pokroku šlechtění se v posledních desetiletích dosáhlo. Výsledky ukázaly převahu moderních odrůd, která platí i za těžkých podmínek.

Kategorie: Obiloviny