Archiv pro štítek: jarní ječmen

Filtr

Sucho snižuje kvalitu sladovnického ječmene

Sezónní výkyvy počasí, zejména déletrvající sucho, způsobují problémy v produkci sladovnického ječmene. Vědci hledají cesty jak kvalitu této klíčové suroviny pro výrobu piva do budoucna zajistit i v prostředí měnícího se klimatu. Stále častější výskyty extrémních povětrnostních podmínek totiž vedou k tomu, že jarní ječmen nemá dostatečnou kvalitu, protože porosty...

Kategorie: Obiloviny

Sladovnický jarní ječmen a velké změny nejen v pěstování

Současné pěstování jarního ječmene se zásadně liší od toho minulého. Počínaje pěstitelskou oblastí. Oteplování vyvolává ztrátu vláhy. Ječmen jde za „vodou“ do bramborářské oblasti. Přesto ale úrodná a kapilárně aktivní půda Hané dává stále nejvyšší výnosy a rozhoduje produkcí. Ale co bude? Vysočina, podhory významově rostou, uvádí v časopise Úroda...

Kategorie: Obiloviny

Výživa jarního ječmene dusíkem

Zmínka o hnojení jarního ječmene dusíkem vyvolává často tutéž reakci, jako když se kdosi u stolu natáhne pro slánku: Opatrně, hlavně nepřesolit! Na skutečnost, že nedosolené jídlo je stejně zoufalé jako to přesolené, se však téměř nepoukazuje.

Kategorie: Výživa rostlin

Ocenili výzkum reakce na sucho

Také v letošním roce se na výstavě Země živitelka udělovaly ceny ministra zemědělství pro mladé vědecké pracovníky. S oblastí rostlinné výroby bylo úzce spojeno třetí místo, které obsadil Ing. Pavel Svoboda z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., za vědeckou práci, ve které se zabýval reakcí dvou odrůd jarního...

Kategorie: Obiloviny

Regulace a stimulace ječmene

Kvalitní produkce sladovnického ječmene je výsledkem komplexní technologie, zahrnující kvalitní a včasné založení porostu, optimální výživu, ochranu listového aparátu proti houbovým chorobám, ochranu proti živočišným škůdcům a samozřejmě regulaci porostů směřující k zabránění polehnutí.

Kategorie: Obiloviny