Archiv pro štítek: historie

Filtr

Jak se dříve pěstovala a využívala pšenice

Obilniny náleží mezi nejvýznamnější pěstované zemědělské plodiny. Jejich pěstování má velmi bohatou tradici. V českých zemích mezi nejdůležitější patřily odedávna žito, pšenice, ječmen a oves. Menší význam, a to pouze v některých regionech, mělo proso, bér, pohanka nebo například kukuřice. Využívaly se nejen pro lidskou výživu, ale též pro hospodářská...

Kategorie: Obiloviny

Jak se dříve pěstovala řepka

Historické prameny až do 19. století nerozlišovaly rozdíl mezi řepkou olejkou (Brassica napus L. var. arvensis Lam. /Thell/) a ozimou řepicí (Brassica napus L. em. Metzg.). Je proto nutné uvažovat o těchto druzích společně. Oba pochází pravděpodobně z oblastí, kde nebylo možné pěstovat olivy nebo jiné významné druhy olejnin. Již...

Kategorie: Olejniny

Gradace byly známé i v historii

Ve veřejných diskusích se často objevoval názor, že by si s gradacemi hraboše lépe poradila pestrá krajina s rozptýlenou zelení. Historické údaje takové tvrzení ale nepodporují. Gradace hrabošů spojené s vysokými ztrátami úrody jsou zdokumentované z doby před více než sto lety. Tehdejší zemědělci využívali při boji se škůdcem celou...

Kategorie: Ochrana rostlin

Šlechtitelská stanice slaví výročí

Zhruba jeden milion eur stojí vyšlechtění jedné odrůdy. Uvedl to v souvislosti se šlechtěním ječmene Ing. Pavel Kutmon, ředitel společnosti Limagrain Central Europe Cereals, s. r. o., u příležitosti semináře k oslavě 70. výročí založení Šlechtitelské stanice v Hrubčicích, který proběhl včera v Prostějově.

Kategorie: Obiloviny

História vývoja tritikale vo svete a v bývalom Československu

Tritikale (Triticosecale, Wittmack) je obilnina získaná hybridizáciou pšenice (Triticum) s ražou (Secale). Prvé tritikale bolo vyprodukované škótskym botanikom A. Stephenom Wilsonom v roku 1875, keď sa podarilo opeľovať pšenicu s ražným peľom. Avšak tieto rastliny tritikale produkovali sterilný peľ, a preto nemohli produkovať životaschopné potomstvo.

Kategorie: Obiloviny