Publikace Česko v číslech popisuje i zemědělství

Mezi lety 1998 a 2018 stoupla rostlinná produkce v Česku o polovinu, živočišná produkce naopak mírně klesla. Od roku 1993 klesla celková osevní plocha o 718 tisíc hektarů, takže v roce 2018 zabírala 2,46 milionu hektarů. Výnosy z hektaru se u většiny zemědělských plodin zvýšily. Výrazně se ale snížily stavy skotu a prasat, mírněji pak drůbeže a ovcí, naopak o 16 tisíc kusů vzrostl počet koní.

Informuje o tom Český statistický úřad v nově vydané publikaci „Česko v číslech“ která je zpracovaná ve formě infografik doplněných kartogramy a krátkými shrnujícími texty.  Téměř na 150 stránkách souhrnně popisuje demografický, sociální a ekonomický vývoj České republiky. Knihu rozčleněnou do 28 tematických kapitol nabízí ČSÚ v elektronické podobě zdarma jako ideální pomůcku celé řadě odborností i široké veřejnosti. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě.

„Naší snahou bylo připravit širokému okruhu uživatelů přehled, který by populární a hravou formou popsal současný stav České republiky, ale také ukázal, jak lze s čísly pracovat a co z nich lze vyčíst,“ vysvětluje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Čtenář se v publikaci dozví například to, jak se vyvíjely ceny nejčastějších druhů potravin od vzniku samostatné České republiky a jak se měnila jejich spotřeba, nebo třeba, ve kterém kraji je nejmenší či největší rozdíl mezi hrubou měsíční mzdou mužů a žen. Češi si  podle statistik od doby sametové revoluce více oblíbili obiloviny, luštěniny, zeleninu a ovoce. Poklesla naopak spotřeba konzumního mléka, masa, brambor a cukru. V roce 1989 se zkonzumovalo 30,0 kg hovězího masa na obyvatele, v roce 2018 spotřeba hovězího masa představovala 8,7 kg. Naopak u drůbežího masa došlo k nárůstu spotřeby z 13,0 kg v roce 1989 na rekordních 28,4 kg v roce 2018.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *