Prezentovali kolekci pěti hybridů

„Jako firma klademe při šlechtění hybridů kukuřice důraz zejména na kombinaci vysokých rostlin, silného olistění a robustních palic pro produkci kvalitní siláže s vysokým podílem zrna,“ uvedl na Dni Zemědělce v Kameni Ing. Viktor Mačura, MBA, zástupce společnosti Saaten-Union CZ, s. r. o. V nabídce této firmy naleznou zákazníci nejen hybridy určené na siláž, ale také na zrno. Velkou výhodou portfolia kukuřice společnosti Saaten-Union podle Ing. Mačury je, že mnohé silážní hybridy lze pěstovat současně na zrno nebo CCM při dosažení požadované kvality.

Novinkami firmy Saaten-Union pro rok 2022 zařazené do přehlídky v Kameni jsou Leguan, Glutexo a Sumumba. Nejranější je Leguan (FAO 230 S/240 Z), vzrůstný hybrid určený na siláž pro krmení skotu i pro bioplynové stanice, ale také na zrno. Registrovaný je jak v Německu, tak v České republice, kde dosáhl velmi dobrého výnosu zelené i suché hmoty a vysokého výnosu zrna, které je důležitou součástí kvalitní siláže. Podle Ing. Mačury množstvím hmoty konkuruje daleko pozdnějším materiálům. Stay green tohoto hybridu pak zajišťuje delší sklizňové okno i ve složitějších letech.

Glutexo (FAO 240 S/250 Z), listový typ hybridu nepřehlédnutelný díky robustní palici, tvořící podle Ing. Mačury i dvě špičky. Zajišťuje také energeticky bohatou siláž s velmi dobrou stravitelností pro vysokoprodukční dojnice, poskytuje i velmi vysoké výnosy zrna (či CCM). Se stay green efektem zapadá do trendu nastupujících hybridů, upozornil dále Ing. Mačura.

Hybridem do složitých podmínek pro kukuřici, který zvládne chlad i sucho, je Sumumba (FAO 250 S/260 Z) se středně vysokými až vyššími rostlinami. Jedním z předpokladů úspěchu je velmi rychlý počáteční vývoj umožňující rostlinám maximálně využít půdní vláhy pro vegetativní vývoj před nadcházejícím obdobím přísušků. Sumumba má podle Ing. Mačury duální využití na zrno (se stabilními a vysokými výnosy) i na siláž, charakteristickou vysokým podílem zrn. Opět jde o hybrid s dobrým stay greenem, společnost Saaten-Union u něj zdůrazňuje také zdravé rostliny a palice.*

Více informací přináší článek v týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *