Posílí dlouhodobou spolupráci

Na posílení dlouhodobé spolupráce se dohodl Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., a společnost Seed Service, s. r. o. Uvádí to ve společném memorandu, které zástupci stran podepsali minulý týden.

Ing. Milan Děd, jednatel společnosti Seed Service, připomněl, že spolupráce obou subjektů se datuje od devadesátých let. „Mám k tomu velice osobní vztah, protože moje profesní kariéra začínala tady v Ruzyni ještě před dobou revoluční. Po několika letech jsem z výzkumu odešel do obchodní činnosti, protože společnost Seed Service založil můj otec a já jsem plynule přešel k němu,“ uvedl Ing. Děd. Další prohloubení vzájemné sučinnosti uvítal také Ing. František Brožík, pověřený ředitel Výzkumného ústavu rostlinné výroby (VÚRV).

Spolupráce, na které se obě strany v memorandu shodly, má sedm bodů. Zahrnují především využívání odrůd VÚRV (množení, uvádění do praxe) na základě licenční smlouvy nebo využívání zázemí ústavu ke společným akcím, jako jsou polní dny, případně pro množení materiálů Seed Service a podobně. Obě strany budou využívat strategické projektové partnerství na národních a mezinárodních projektech a vzájemnou mediální podporu a propagaci na zemědělských akcích pro širokou veřejnost, polních dnech a domácích i zahraničních výstavách. Společně budou postupovat při transferu výsledků do praxe pro uživatele výsledků výzkumu, jedná se například o metodiky, technologie a podobně.

V současné době se spolupráce týká například zavádění pěstování čiroků a bérů do praxe, a to pro využití na siláž, zrno, nebo jako meziplodiny. Seed Service nyní nabízí z ruzyňského šlechtění například čirok Ruzrok nebo odrůdy béru Ruberit a Rucereus, které vyšlechtil Ing. Jiří Hermuth z VÚRV. V nabídce mají také novou odrůdu prosa Rubikon. Za kolekci uvedených multifunkčních odrůd béru italského a čiroku zrnového, které jsou díky charakteru plodiny vhodné i do extrémně suchých a teplých pěstebních oblastí, získal Ing. Hermuth v roce 2019 na výstavě Země živitelka ocenění Zlatý klas s kytičkou.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *