Kategorie:
Chmel
Štítky:

Pivovar Moravia uvařil dvanáctku Mendelbier

Dvanáctku Mendelbier uvařil pivovar Moravia ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně, jejíž Ústav technologie potravin vychovává sládky pro české a moravské pivovary. Speciál bude k dostání hned v několika brněnských restauracích. Podle zájmu se bude vařit opakovaně.

Zajímavostí nového speciálu je přidání netypického žitného sladu. „Ten dodává pivu chlebnatou chuť, která podporuje výbornou pitelnost. Mendel se proslavil křížením hrachů, my jeho vědeckou činnost svým způsobem napodobujeme kombinováním různých druhů sladů,“ uvedl vedoucí Ústavu technologie potravin na Agronomické fakultě MENDELU doc. Tomáš Gregor, který recepturu dozoroval.

Pivo v Moravii uvařil jeho žák Jan Grmela, který původně studoval Provozně ekonomickou fakultu MENDELU, aby jej následně pohltilo pivovarnictví. Poté založil pivovar Lucky Bastard a nyní je vrchním sládkem skupiny Czech Craft Beers, kam patří i Moravia. „Chuťový profil nového piva zformovaly kromě atypického sladu osvědčené české chmely Premiant a Žatecký červeňák,“ doplnil Grmela.

Mendelova univerzita v Brně vychovává sládky už několik let. Má také svůj zkušební pivovar, který ale svou kapacitou neumožňuje dodávky do brněnských restaurací. Loni škola uspěla s výročním Ležákem 1919 na soutěži Pivex, kde získala 3. místo v kategorii minipivovarů. Speciál určený ke sto letům školy tehdy uvařila s pivovarem Richard, který vlastní jiný absolvent MENDELU. Cílem nové spolupráce s Moravií je pokrýt případný dlouhodobější zájem konzumentů o univerzitní pivo. MendelBier už se čepuje v univerzitním Klubu Green, od pátku pak i v Yacht clubu na kolejích VUT. Lahvové pivo se prodává v Moravii, Akademické vinotéce a menze X v univerzitním kampusu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *