Odrůdová rezistence k BYDV u obilnin se zaměřením na jarní pšenici

Odolnost ke žluté zakrslosti ječmene (BYDV) 24 odrůd jarní pšenice hodnotili ve tříletých maloparcelkových polních pokusech odborníci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., v Praze-Ruzyni. Symptomy choroby byly hodnoceny na stupnici 0–9 a dále byla sledována redukce délky rostlin a redukce hmotnosti zrna na klas způsobená vlivem choroby.

Bylo potvrzeno, že přítomnost genu Bdv1 v odrůdě Anza nebyla zárukou zvýšené hladiny rezistence vůči BYDV. V rámci registrovaných odrůd jarní pšenice byla výnosová tolerance detekována u odrůd KWS Mairra, Kabot, Astrid a Alondra. V kombinaci s ošetřením porostů před přenašeči, které zabraňuje infekci v časné fázi vývoje, lze pěstování těchto odrůd považovat za perspektivní zvláště v teplejších oblastech s relativně příznivějšími podmínkami pro šíření infekce BYDV, uvádějí tito odborníci v srpnovém vydání časopisu Úroda. Podle nich rozdíly mezi odrůdami jarní pšenice nejsou podobně jako u ozimé pšenice velké. Na rozdíl od ozimého ječmene není dosud běžně pro šlechtění komerčních odrůd k dispozici gen velkého účinku pro rezistenci. Odrůdy s největší tolerancí k infekci BYDV (KWS Mairra, Kabot, Astrid a Alondra) redukují hmotnost zrna na klas více než o jednu třetinu podobně jako kontrola WKL 91-138. Na rozdíl od kontroly jsou však adaptované pro podmínky pěstování v České republice. Tyto odrůdy s vyšší výnosovou tolerancí je tedy možné doporučit jako vhodnější pro pěstování do oblastí s opakovaným výskytem BYDV, nebo na pozemcích v blízkosti ozimů s již prokázaným výskytem BYDV.*

Tyto a další infromace přináší článek Ing. Jany Chrpové, CSc., Mgr. Jany Palicové, Ph.D., z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v. v. i., Praha-Ruzyně, a Ing. Ondřeje Veškrny, Ph.D., z firmy SELTON, s. r. o., Stupice v srpnovém vydání časopisu Úroda (8/2019).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *