Nové okolnosti pro herbicidní ochranu

Společnost Bayer CropScience uspořádala na začátku letošního roku sérii konferencí s názvem Bayer ExpertForum. Ochrana proti plevelným rostlinám patří mezi základní opatření zajišťující odpovídající výnosy. Přestože škody, které mohou plevele způsobit, jsou poměrně variabilní, nejčastěji se uvádí v desítkách procent. V poslední době řeší zemědělci novou situaci, která herbicidní ochranu ovlivňuje. Dochází k zákazu celé řady účinných látek, objevují se populace rezistentních plevelů, účinnost herbicidů ovlivňují změny klimatu a na trh se dostávají nové k herbicidům tolerantní odrůdy.

V posledních letech jsme se přesvědčili, že zemědělská výroba dokáže být velmi efektivní. Tato efektivita pramení z využívání nejmodernějších postupů včetně přípravků na ochranu rostlin. Na druhou stranu se zemědělství za poslední roky dostalo do situace, kdy je odsunuto na okraj společnosti a jsou na něj vyvíjeny tlaky od různých zájmových skupin zaštiťujících se ekologickými aktivitami. Velmi intenzivně to cítí evropští zemědělci a v rámci konference Bayer ExpertForum, který se uskutečnil v lednu v Benicích nedaleko Prahy, na to upozornil i prof. Ing. Josef Soukup, CSc., z České zemědělské univerzity v Praze.

Prof. Soukup připomněl, že současný stav zemědělství, respektive náhled na něj je z části výsledkem toho, že evropské zemědělství je tak výkonné. „Dnes je taková situace, že dva lidé nasytí zbývajících devadesát osm,“ uvedl prof. Soukup. Na jednoho obyvatele připadá velmi malá plocha zemědělské půdy. Zemědělství se tak dostalo na okraj společnosti a velká část obyvatel zapomíná, že je především zdrojem potravy. Výsledkem je obecně malá podpora zemědělců. Přípravky na ochranu rostlin přispěly na celém světě k růstu produkce. „Jakoby na to veřejnost zapomněla a chce udržet tento vysoký standard ovšem bez různých intenzifikačních opatření,“ popsal situaci zástupce ČZU v Praze.*

 

Více si můžete přečíst ve Farmáři č. 2/2020.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *