13.06.2000 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na české čekance si pochutnávají Italové

Čekankou na pultech obchodů zatím nalezneme jen výjimečně, přesto se v České republice pěstuje a dokonce se s úspěchem vyváží do zahraničí. Za jedním z průkopníků pěstování této v Čechách zatím netradiční zeleniny jsme se vypravili do Sedlnic, obce nedaleko Nového Jičína.

Ing. Miroslav Lička se společně s manželkou věnuje pěstování zeleniny již několik let. Z celkových 20 obhospodařovaných hektarů pěstuje čekanku různých typů asi na 8 hektarech. Veškerou produkci zeleniny pěstuje na poli, ve sklenících pěstuje jen některé druhy, převážně pro vlastní spotřebu. Jak sám říká, zaměřuje se především na druhy zeleniny, které se neobejdou bez ruční práce. Na tu si pracovníky najímá pouze v průběhu sezóny. A jak dále prozrazuje, právě na pracnější druhy zeleniny se chce zaměřit i v budoucnu.
S pěstováním čekanky začal na podnět italského partnera, který od něj vykupuje téměř veškerou produkci a dodává mu i osivo čekanky. To je však možné od několika šlechtitelských firem získat běžně na českém trhu.
Čekanku i většinu dalších druhů zelenin pěstuje ing. Lička ze semen, i když např. u čekanky by přicházela v úvahu sadba. Pěstitelé zeleninové sadby jsou ale poměrně vzdálení, protože novojičínsko není tradiční zelinářská oblast.
Podle ing. Ličky má čekanka na pěstování podobné nároky jako např. salát, avšak jako u většiny netradičních druhů se pěstitelé potýkají s nedostatkem registrovaných přípravků na ochranu rostlin.
Největším úskalím při pěstování této zeleniny je, že zatím žádný pěstitel nemá s plodinou delší zkušenost. „Teprve se učíme čekanku pěstovat, poznáváme odrůdy a zjišťujeme, které jsou pro naše podmínky nejvhodnější,“ připouští ing. Lička. Současně nepopírá, že pokud se bude čekance v našich podmínkách dařit a její pěstování se rozšíří, je reálné, aby se její pěstitelé spojili a do zahraničí se odbytovalo mnohem více čekanky. Podle ing. Ličky je o tuto zeleninu zájem především v zemích od nás na jih. V tamních podmínkách je totiž čekanku možné sklízet mnohem později než u nás, sklízí se totiž po prvních mrazíkách.
Ing. Lička pěstuje čakanku několika typů. Ty se mimo jiné liší způsobem sklizně a následné úpravy. Některé druhy jsou přímo po sklizni určené ke spotřebě, některé se podle požadované doby spotřeby uskladňují a poté rychlí. Právě chybějící technologie skladování a rychlení čekanky je jednou z překážek zvýšení obliby této zeleniny u nás. Již se však objevují první vlaštovky a někteří čeští výrobci čerstvých salátů čakanku požadují. Těm je však možné čakanku dodávat jen několik týdnů v roce.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down