Moderní technologie ušetří

Ve srážkovém stínu, na 800 ha především orné půdy, hospodaří v Třebusicích nedaleko Prahy Vojtěch Švarc, jednatel podniku FARMA CHMEL, s. r. o. Hospodářství převzal před osmi lety od matky a zaměřil se na precizní zemědělství a další moderní technologie, které mu šetří čas, peníze a zvyšují výnosy. V současné době plánuje přechod na strip-till, od kterého čeká kromě jiného i úsporu půdní vlhkosti a celkové zlepšení půdní kondice.

„Přísušky jsou v naší oblasti časté. Poslední tři roky napršelo 300–350 mm za rok. S bídou polovička, ale bude vegetačně využitelná,“ popisuje Vojtěch Švarc. Jako příklad uvádí červen, který významně rozhoduje o kvalitě. V tomto měsíci sice letos napršelo zhruba 20 mm, ale jen jedna srážka dosáhla 6 mm. Ostatní se pohybovaly pod 5 mm, což je prakticky nevyužitelné. „Loni spadlo také 20 mm, ale v jedné bouřce. Objemová hmotnost pšenice díky tomu začínala osmičkou, zatímco letos byla velká sláva, když se to někde podařilo. Také jsme měli 690 g/l,“ uvedl. Před přísuškovými roky mívali srážky ve výši 450 mm a více, ale hlavně lépe rozložené. „Sníh tu nikdy moc nebýval, ale podzimy byly mokřejší a pršelo v květnu a červnu, což poslední dobou není. Letošní květen spadlo 80 mm, ale od 15. března do 30. dubna nenapršelo naprosto nic. Po květnu bylo opět sucho, takže letos jsme měli nejhorší výsledek v historii,“ popisuje aktuální stav Vojtěch Švarc.
Jak na to reaguje? Testuje nové metody, konkrétně strip-till, více operací při redukovaném zpracování půdy spojuje do jedné, aby se půda zbytečně nepřevracela, a tím nevysušovala. Snaží se zařadit odolnější plodiny, především rozšířil portfolio ozimů. Z jařin pěstuje jen cukrovku a ječmen, který následuje po ní, protože nic jiného by po sklizni nestihli, trochu jarního hrachu a ostatních technických plodin. Přes 70 % ploch zaujímají ozimy, které mají šanci na rozumné výnosy. „Mám tu lokality, kde jařiny nedělám vůbec. Jedná se především o jižní svahy a písčité půdy,“ popisuje.
Portfolio plodin je obvyklé. Cukrovka roste na 80 ha, řepka na 150 ha, 400–500 ha zaujímají obilniny. Zbytek je věnován luskovinám, ředkvi, hořčici a podobně. Na farmě mají také osivářské plochy, především jde o hrách včetně ozimého, pelušku a některé olejniny a obilniny. Jak Vojtěch Švarc uvedl, ozimý hrách u nich přezimuje dobře, letos dal výnos 4,2 t/ha, zatímco jarní jen 3 t/ha. Z pohledu hmoty sice jařina vypadala dobře, ale nakonec se na ní podepsal přísušek.*

Podrobnosti najdete v reportáži v Úrodě č. 11.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *