Autor
Kategorie:
Luskoviny
Štítky:

Letošní rok zřejmě nebude pro luskoviny příznivý

Pěstitelé luskovin budou mít letos zřejmě těžší rok. Kromě sucha byl větší a časnější výskyt chorob a škůdců. Informace k letošním ročníku zazněly na Polním dnu luskovin, který proběhl v Šumperku v závěru minulého týdne. Na akci byla také pokřtěna nová kniha Luskoviny.

Akci pořádá AGRITEC, výzkum, šlechtění a služby, s. r. o., jeho zaměstnanci na ní přednášeli a doprovázeli hosty po polních pokusech.
Ing. Marek Seidenglanz konstatoval, že kyjatka hrachová měla v letošním roce časnou migraci a rychlý vývoj, vysoké teploty při ošetření vedly k selhávání některých typů insekticidů. V průběhu kvetení se zvyšoval počet třásněnek, což vedlo k dalšímu snížení nasazení lusků u již poškozených rostlin. Také zrnokaz hrachový byl letos problematický, doba kladení byla neobvykle dlouhá. Zajímavé výsledky poskytl pokus s aplikací konvenčních a biologických přípravků proti mšicím do hrachu. Nejlepší okamžitou účinnost měly konvenční insekticidy, ale po jedenácti dnech bylo nejméně mšic na vrcholech na parcelkách ošetřených biologickými insekticidy (Neemazal). Ing. Igor Huňady na poli doplnil, že málo pršelo, padlí se objevilo již v polovině června a v porostech bylo vidět mnoho viróz.
Ing. Radmila Dostálová konstatovala, že plocha luskovin v tuzemsku vzrostla (po předchozím výrazném poklesu) ze 17 851 ha v roce 2013 na 42 830 ha (+ 15 500 ha sóji) v roce 2017, většinu tvoří hrách. Ten při výnosovém potenciálu 5–7 t/ha poskytl v roce 2016 průměrný výnos 2,97 t/ha a v roce 2017 2,48 t/ha.
Věnovala se také reformě společné zemědělské politiky od roku 2015 a připomněla, že jedním z cílů bylo zvýšit plochy luskovin, zamezit dovozu sójových pokrutin z amerického kontinentu a zvýšit spotřebu proteinových krmiv z vlastních zdrojů.
RNDr. Griga Miroslav, CSc., pohovořil o sedmé mezinárodní konferenci o výzkumu luštěnin, které se zúčastnili na začátku letošního roku v Maroku. Zahrnovala hlavní druhy a široké spektrum témat, od genetických zdrojů přes šlechtění, agrotechniku, odolnost vůči stresům až po kvalitu a marketing.
Na semináři byla také pokřtěna kniha Luskoviny z našeho vydavatelství, jejím autorem je Ing. Miroslav Houba. Na zhruba 100 stránkách poskytuje informace vhodné pro začínající i pokročilé pěstitele. Kromě obvyklých botanických, agronomických a statistických informací publikace osahuje recepty  zhruba na padesát jídel z luštěnin.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *