Ekologické zemědělství nejsou objemy, ale pestrost

V Jihomoravském kraji, jihovýchodně od Brna a na dosah od Hustopečí hospodaří ekofarma VH Agroton, s. r. o., Velké Hostěrádky. Tato oblast je pomyslným ekologickým ostrovem, ekologickým zemědělstvím se v okolí zabývá několik podniků s plochou více než tisíc hektarů. Samotná ekofarma se rozprostírá na 364 hektarech na jihozápadním okraji Ždánického lesa v pestrém kopcovitém terénu.

Ing. Martin Hutař, spolumajitel a jednatel ekofarmy VH Agroton, s. r. o., Velké Hostěrádky stál s podobně smýšlejícími lidmi u zrodu ekologického zemědělství v České republice. V roce 1992 založili firmu PROBIO s. r. o. ve Starém Městě pod Sněžníkem a začali se zpracováním biopotravin s orientací na zrniny. Přestože se Ing. Hutař uplatnil jako potravinář, stále v něm dřímal také agronom. Splnit si i tento sen mu nabídl pro něj v tu dobu nepoznaný kout jižní Moravy. Dnes veškerá produkce ekofarmy míří do mlýnů ve Starém Městě, kde před šesti lety postavili také bezlepkový mlýn na zpracování pohanky a čiroku. Druhá jakost zrnin nalézá uplatnění ve výživě prasat, jejichž chov logicky navazuje na rostlinnou produkci. Jídelníček prasat zaujme pestrým složením komponent šrotů doplněných o minerální výživu a bylinky, které zlepšují střevní mikroflóru, mají také například antiparazitální účinek. Krmná dávka obsahuje dále píci, a to buď v čerstvém stavu nebo v podobě senáží. Při návštěvě ekofarmy si prasata, u kterých hospodáři dbají na wellfare mimo jiné venkovními výběhy, pochutnávala na právě sklizené směsce meziplodin žita, vikve a jetele inkarnátu. Chovají také ovce, které vypásají areál.

Ve Velkých Hostěrádkách hospodaří na středně těžkých, spíše jílovitých půdách se sklonem k utužení. Srážek se zde obvykle dočkají méně (dlouholetý roční úhrn širší oblasti je 450 mm), ovšem i když přijde jako v loňském roce 700 mm, není vyhráno. Příčinou je jejich nerovnoměrné rozložení, ale také výsušné větry.

Základem pro ekologické zemědělství zůstává osevní sled, který střídá zlepšující a zhoršující plodiny, dodává výživu, má odplevelující účinek a mnohé další důležité efekty. Uplatňují osmihonný osevní postup, který se ke konci podle stavu pozemků „rozvolňuje“. Většina osiv pochází z ekologické produkce, jež produkuje a dodává firma PROBIO.*

Více informací přináší týdeník Zemědělec a časopis Úroda.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *