Čtvrtý ročník nabídl setkání zemědělců se spotřebiteli

Pražský Biojarmark se již počtvrté představil na dvorku Národního zemědělského muzea. Jeho hlavním cílem je setkání spotřebitelů se zemědělci a jejich bioprodukcí. Myšlenka přivést ekologické zemědělství do města a ukázat nejen jeho produkty, ale i lidi, kteří za ním stojí, a péči, jíž dávají krajině, zvířatům a zejména půdě, nalézá díky této události své naplnění.

Akci pořádá tým Lovime.bio ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem za finanční podpory Ministerstva zemědělství, hlavního města Prahy a kontrolních organizací KEZ o. p. s. a ABCERT AG.

Biojarmark podle slov Jana Valešky z Lovime.bio ukazuje návštěvníkům, že ekologické zemědělství v České republice existuje, produkuje kvalitní jídlo, je rozmanité a stojí za ním skuteční lidé. Zároveň je vzdělávací a osvětovou událostí. Každý rok se na této akci prezentuje přes 20 bioproducentů, okolo čtyř stánků nevládních organizací věnujících se tématu udržitelnosti včetně stánku Ministerstva zemědělství, které se podílí na edukaci. Jak vysvětluje Eva Čermáková z Lovime.bio, pestrost zastoupení hlídají, aby byly vyvážené všechny oblasti a nabízeny jen skutečně certifikované produkty. Letošní ročník tak například nabídl jehněčí burgery od Ekofarmy Rybník, s masnými výrobky přijela i Biofarma Sasov či Ekofarma Babiny. Petrou škálu mléčných výrobků farmy Bio Vavřinec a Kosař, doplnilo o své variace České Ghíčko z Vysokého Mýta. Ovoce a zelenina byla již tradičně ze Svobodného statku, ze sadů manželů Schauerových a od Jitky Píchové z ekofarmy Kozozel.

Nechybělo dobré víno z Vinných sklepů Kutná Hora, mouky a mlýnské výrobky od PROBIO, žitný chléb z Koláčkovy řemeslné pekárny, fairtradová káva, konopné výrobky od Zelené Země, bylinkové sirupy z Ekostatku Vlkaneč a mnoho dalších dobrot. Nově se na Biojarmarku letos prezentoval I love Hummus, výrobce cizrnovo-sezamové pochoutky, i Eko farma Úlovice, malá rodinná farma zabývající se mimo jiné pěstováním a zpracováním křenu, po kterém se na Biojarmarku jen zaprášilo.

Komentáře ke článku 1

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *