Brambory v evropském měřítku

Největší mezinárodní akce zaměřená na brambory PotatoEurope se vždy koná v jedné ze čtyř hlavních zemí pěstování brambor ve čtyřletém cyklu. Po Francii, Nizozemsku a Německu se letos 5. a 6. září proběhlo setkání odborníků a pěstitelů z tohoto odvětví ve městě Kain poblíž Tournai.

Zásadní informace z výstavy shrnul Ing. Vlastimil Rasocha. „Sezóna začala výborně, protože bylo málo pozdních brambor. Rané brambory rychle nacházely na trhu odbytiště. Výrobci raných brambor zažili asi nejlepší sezónu v historii. Výnosy byly služné a ceny vynikající. Z hlediska pěstitelského však polorané a pozdní odrůdy trpěly v některých zemích Evropy velmi vysokými teplotami. Srážky byly pouze lokální, to mělo vliv i na výnosy, které se v rámci jednotlivých oblastí velmi lišily. Rozdílné výnosy byly běžné také v rámci jediného podniku, natož v rámci evropských zemí. Celkově se očekává mírně vyšší výnos než loni. Výnosy brambor jsou extrémně variabilní. Velmi pozitivní pro vývoj pěstitelských cen je to, že byly všude sklizeny velmi rané brambory, které již netlačí na cenu. Krátkodobě lze během září a října očekávat přebytek brambor, než bude zahájeno jejich skladování a potvrdí se, že skladovací kapacity jsou dostatečné. Pak lze očekávat postupný nárůst cen, v Evropě se v průměru farmářské ceny pohybují kolem pěti korun za kilogram netříděných a nebalených brambor,“ konstatoval místopředseda Českého bramborářského svazu.

V rámci poptávky jsou dva velké trendy. V rozvojových zemích se hodně prosazují hranolky, roste jejich spotřeba. Na tom velmi profituje Evropa, která vyrábí hranolky pro celý svět. Co se týká vyspělého světa jednoznačně převládá návrat ke klasické úpravě brambor pečením či vařením ve slupce. Často jde o brambory malé a různobarevné, které jsou součástí zdravých diet. Zdůraznil, že brambory mají vysoký sytící index a vzhledem ke svému objemu relativně velmi málo kalorií.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *