Běžné koření, o kterém se málo ví

Kmín, typické koření české kuchyně s nezaměnitelnou vůní a chutí. Právě tomuto koření a zároveň léčivé rostlině patřil festival ve Velkém Meziříčí. Oficiální název Festival Českého kmínu odkazoval na chráněné označení původu, které se pro Český kmín podařilo zaregistrovat v roce 2008, a které garantuje jeho vysokou kvalitu díky přísným kritériím, jež musí splňovat. Festival tohoto zaměření byl unikátní akcí pro veřejnost, první svého druhu.

Festival Českého kmínu vznikl díky Karlu Jonákovi a Martině Homolové, majitelům Olejového mlýnu Petráveč. Mnoho nápadů i pro samotný olejový mlýn vychází z jejich spolupráce s šéfkuchařem restaurace Eska Martinem Štanglem, jehož kulinářské umění, samozřejmě také s využitím kmínu, nesmělo na festivalu chybět. Záštitu nad touto ojedinělou akcí převzalo spolek Český kmín, kterého jsou majitelé olejového mlýnu členy, organizační výpomoc i přehlídku strojů zajistila firma P & L, spol. s r. o. O dobrou náladu se postaraly hudební nástroje a zpěv Hudců z Kyjova. Pozvání přijali i vzácní hosté, mezi nimi také jediný švédský pěstitel kmínu Hans Svensson, který tuto plodinu pěstuje na 20 ha z celkové výměry 130 ha. Podle jeho názoru jsou podmínky pro pěstování kmínu ve Švédsku velmi podobné místním a taktéž chuť je velmi podobná. I když připustil, že Český kmín může být aromatičtější. Festival se mohl konat i díky podpoře hejtmana Kraje Vysočina MUDr. Jiřího Běhounka a města Velké Meziříčí.

Záměrem organizátorů byla podpora pěstitelů a zpracovatelů Českého dvouletého kmínu. Festival byl zároveň zaměřen na zvýšení informovanosti široké veřejnosti v oblasti prvovýroby kmínu a jeho tradičního využití v potravinářských výrobcích a kuchyni. „Naším cílem je podpořit spotřebu Českého kmínu u českých zákazníků a zároveň jeho používání u českých pekařů, řezníků a v gastro průmyslu. A to především kvůli jeho nezaměnitelné chuti a vůni, která je dána vysokým obsahem silic,“ upozornili organizátoři. Festival tak návštěvníky seznámil i s netradičními kmínovými výrobky, jakými jsou kmínový olej, kmínová limonáda či kmínové pivo. Farmářské tržiště nabídlo také další produkty, které získaly označení Regionální potravina či Klasa.

Vzácnými hosty prvního festivalu Českého kmínu byli manželé Kameníkovi. Ing. Ludmila Kameníková, CSc., představila novou odrůdu kmínu Kamín, kterou sama vyšlechtila. V rámci registračního zkoušení na pěti lokalitách Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského překonala kontroly Prochan a Rekord nejen ve výnose (průměr let 2015–2018: 105,3 %), ale také v obsahu silic v semeni (4,11 %). Na vysoké úrovni má též přezimování (99,27 %), odolná je k opadávání nažek. Svými parametry tak navazuje na výborné výsledky šlechtitele Františka Procházky a má všechny předpoklady pro zařazení mezi odrůdy Českého kmínu. Jak doplnila Ing. Kameníková, předností nové odrůdy je i vhodnost do všech oblastí pěstování kmínu. Kamín je již v současné době zařazen do nabídky firmy VP Agro, spol. s r. o.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *